Natuurhistorisch & Volkenkundig

DIERLIJKE EVOLUTIE IN DE TOEKOMST

'Augmented Reality' primeur voor oudenbosch’ museum

Het NVMO toont hoe dieren mogelijk doorevolueren wanneer de mensheid zou uitsterven. Marjan van der Heijden ontwikkelde een interactieve schoolplaat waarin dieren tot leven komen. 

marjan van der heijden biedt poster aan 6okt2018

In de Gehoorzaal van het museum hangt de grote poster in de stijl van een oude schoolplaat. Deze ‘Augmented Reality Poster’ bevat echter moderne techniek. Op de poster is een omgeving afgebeeld van zo’n 100 - 500 jaar na de mens; het menselijk erfgoed is nog zichtbaar, maar deels vergaan. Te zien is hoe de natuur langzaam alles overneemt. In deze omgeving zijn dieren te vinden zoals wij ze kennen. Door met een speciale app deze dieren te scannen, verschijnt het dier met een tijdlijn op telefoon of tablet. Door het verschuiven van de tijdlijn transformeert het dier.

Primeur
Augmented reality of toegevoegde realiteit, is een live beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. Dat kan met behulp van een QR-code of overeenkomstige sensordata in een afbeelding. De dieren op de poster bevatten zulke data, die met de app worden geactiveerd. Daarmee komt het dier opeens in beweging.
De techniek legt een laag over de werkelijkheid heen, een fictieve laag over de ‘echte’ wereld. Daarmee komt een tentoonstelling of, in dit geval, een concept tot leven.
Het NVMO is een van de weinige musea die deze techniek op dit moment presenteert.

In de museumwinkel kunnen belangstellenden kleine versies van de augmented reality-poster kopen. Ook zijn er bedrukte linnen tasjes die dezelfde techniek bezitten. Voor educatie maakte Marjan ook tekenplaten, waarbij kinderen zelf kunnen nadenken hoe verschillende dieren zouden kunnen evolueren, waarbij ze rekening houden met de verandering van de omgeving.

geregistreerd museum

ohoe

facebook   twitter

Volwassenen 4,50 euro
Kinderen (tot 12 jaar) 2,50 euro
Deelname doemiddag  3,50 euro (incl. materiaal)

 

Voor kinderen is een speurtocht beschikbaar.

Groepen van 15 of meer betalende personen 20% korting. Donateurs en CJP gratis.

museum logo