Natuurhistorisch & Volkenkundig

 
NVM Oudenbosch

Bijna de helft van alle beschikbare ruimte is ingeruimd voor de levende natuur. De diorama’s over het leven in “Sloot en Plas”, het “Bos”, “Op de Heide” en “Duin en Strand” trekken veel bekijks. De nagemaakte biotopen tonen tevens een blik onder water (inclusief vissen), verborgen nestjes en begroeiingen. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet.

Een grote collectie vogels, een zoogdierenvitrine, een presentatie over het leven van planten en een vlindercollectie vervolmaken het geheel.

Spectaculair is een van de laatste zeearenden die in 1853 werd geschoten in de Wouwse Plantage. Deze vogel, met de bijnaam ‘vliegende deur’ is sinds kort weer terug in Nederland en broedt onder meer in de Oostvaardersplassen.

zeearend

Een speciale uilenvitrine toont diverse uilen, waaronder een oehoe, zelden echt te zien in de natuur. Het aanwezige oehoeskelet is een aanwinst uit 2006. Het prachtige skelet toont duidelijk overeenkomsten met het menselijk skelet.

uilenvitrine

Zoogdieren
In de originele oude wandkasten staan grote, kleine, inheemse en exotische dieren. Naast een opvallend zwijn ligt een klein hertje, is een lynx te zien, diverse hazen, een brulkikker (geen zoogdier), een das, en diverse schedels waaronder die van apen.

Vlinders
Deze expositie is ondergebracht in vijf vaste en twee vrijstaande vitrines. Op acht verlichte panelen wordt een aantal onderwerpen uit de vlinderbiologie behandeld. Op zeven kleinere panelen wordt een overzicht gegeven van de meest in ons land voorkomende vlinderfamilies met opgezette vlinders uit de collectie. In de vrijstaande vitrines worden aan aantal laden met niet-inheemse vlinders getoond. Bijzonder is het paneel met de zogenaamde ‘weerschijnvlinders’.

De vlindercollectie kreeg het museum in 1998 en bestaat uit 14 grote en 14 kleine laden met zowel vlinders als kevers, totaal zo’n 500 dieren. Niet alle laden zijn geëxposeerd.

vlinders

Dieren op sterk water
Voor sommigen machtig interessant, voor anderen luguber: de soms vreemdsoortige organismen in formaline. De vloeistof maakt het mogelijk kwetsbare organische weefsels te conserveren en te tonen. Ongeboren dieren, slangen of vissen doorstaan hier de tijd.

poesje op sterk water

Zeeleven
Deze expositie is ingericht in de torenvitrine aan de oostzijde van de museumzaal. Door een tussenwand is deze kast in twee zijden verdeeld: de noordzijde gaat over enkele gewervelde zeedieren, de zuidzijde toont enkele ongewervelde.

De kaak van een haai, een rog, een zeepaardje, een indrukwekkende kaak van een zaagvis, het complete skelet van een bruinvis, een dolfijneschedel en een Christusvis geven voldoende aanleiding tot verwondering.

Van de ongewervelden spreekt de europese zeekreeft het meest tot de verbeelding.

Ook de koralen en schelpen behoren tot de ongewervelde zeedieren.

Voor onze collectie schelpen zijn we nog op zoek naar een 'deskundige', die kan helpen bij het determineren en sorteren. Interesse? Graag een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..