Natuurhistorisch & Volkenkundig

 
NVM Oudenbosch

ZELDZAME ALBINOMOL

ovdm jun2017 01

Sinds 2015 is 13 juni Wereld Albinodag. Het NVMO toont in de Gehoorzaal een aantal bijzondere albinodieren.Albino’s zijn uitzonderingen en dus kwetsbaar. In diverse afrikaanse landen worden albinomensen vaak vermoord vanwege bijgeloof. Vooral in jaren dat er verkiezingen zijn, stijgt het aantal incidenten. De Wereld Albino Dag heeft tot doel mensen bewust te maken dat albino’s weinig of geen pigment hebben in huid, haar en ogen.

disfunctioneel gen
Albinisme ontstaat door kopieerfoutjes bij celdeling. Het gen dat pigment aanmaakt kan disfunctioneel raken. Maar het kan ook subtieler. Bij veel pooldieren is het gen dat pigment in de vacht aanmaakt buiten werking geraakt. Dat is géén albinisme, omdat in dat geval rode ogen optreden.

Voor mollen maakt dat minder uit, onder de grond ziet niemand je kleur. Toch zijn witte mollen schaars. Kleurvariëteiten vormen minder dan 1% van de totale populatie. Albino's zijn zeldzaam, dieren met een gevlekte vacht (meestal aan de buikzijde) komen vaker voor. Door ijzeroxiden in de bodem kleuren lichtere dieren vaak oranje of geel.De mol heeft een korte zwartfluwelen vacht zonder vleug, de haren staan heel dicht op elkaar. Hierdoor kan hij achter- en vooruit in de gang zonder dat de haren open gaan staan en daarbij komt geen grond in zijn vacht. Daarom zit een mol nooit onder de viezigheid.

ovdm jun2017 02

Voor een mol is een goed onderhouden gazon een waar luilekkerland, met veel heerlijke regenwormen op het menu. Daarnaast lust hij graag insecten en slakken, zo’n half ons per dag. Voor een tuinder heeft zo’n insectenruimer dus ook wel zijn voordeel. (Het heeft overigens helemaal geen zin om mollen te vangen. Ze hebben namelijk een territorium. Zodra er een mol dood is, neemt een andere mol zijn plaats in.)In de herfst en winter legt hij voedselvoorraden aan. Verse wormpjes zijn handig, daarvoor bijt hij de kop van regenwormen af zodat ze verlamd raken. Zo heeft hij altijd vers vlees in de buurt. Een leuk detail: de mol slaapt rechtop, met zijn hoofd tussen zijn voorpoten.