Natuurhistorisch & Volkenkundig

 
NVM Oudenbosch

Erekruis

erekruis St Louis

Kardinaal Lavigerie, oprichter van de Witte Paters, benoemde in 1889 de rector van Saint Louis, C. de Croes, tot ‘ere-kannunik van Carthago’; voortaan mocht hij met ‘Monseigneur’ worden aangesproken. Hij ontving het bijbehorende erekruis. Mgr. de Croes was rector van 1854 – 1896.

Het contact tussen de Witte Paters en de Broeders ontstond in 1884. Zestien jaar eerder had kardinaal Charles Lavigerie deze orde in het leven geroepen voor de missie in Noord-Afrika, maar bovenal tegen de onmenselijke slavernij door de Arabieren. De Broeders namen de administratie van het ‘magazine’ van de Witte Paters op zich en promootten het werk van de Paters in Noord-Afrika. Door de inzet van Br. Bernardinus van Aert groeide de belangstelling in Nederland voor het werk van de Witte Paters en gingen diverse oud-Zouaven en oud-studenten van St. Louis als missionaris naar Afrika.

Regelmatig werden voorwerpen daarvandaan naar St. Louis gestuurd om tentoongesteld te worden in hun ‘museum’. De huidige Afrika-collectie is grotendeels afkomstig van de Witte Paters en werd verzameld tussen 1885 en 1950. In het kantoor van de Broeders aan de Markt in Oudenbosch hangt een portret van Mgr. de Croes waarop hij te zien is met het erekruis. De rector is daar inmiddels ver over de tachtig.