Natuurhistorisch & Volkenkundig

 
NVM Oudenbosch

Interactieve schoolplaat

detail interactieve schoolplaat

5 juni staat bekend als de internationale Dag van het Milieu. Daarmee is heel veel aan te duiden. Milieu is ook van invloed hoe organismen zich ontwikkelen en aanpassen aan veranderende omstandigheden.

In het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum hangt een grote poster in de stijl van een oude schoolplaat. Deze ‘Augmented Reality Poster’ bevat echter moderne techniek. Op de poster, ooit ontwikkeld door Marjan van der Heijden,  is een omgeving afgebeeld van zo’n 100 - 500 jaar na de mens; het menselijk erfgoed is nog zichtbaar, maar deels vergaan. Te zien is hoe de natuur langzaam alles overneemt. In deze omgeving zijn dieren te vinden zoals wij ze kennen. Door met een speciale app deze dieren te scannen, verschijnt het dier met een tijdlijn op telefoon of tablet. Door het  verschuiven van de tijdlijn transformeert het dier.

dieren met data

Augmented reality of toegevoegde realiteit, is een live beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. Dat kan met behulp van een QR-code of overeenkomstige sensordata in een afbeelding. De dieren op de poster bevatten zulke data, die met de app worden geactiveerd. Daarmee komt het dier opeens in beweging.

De bijzondere schoolplaat is permanent te zien in de Gehoorzaal. Bij de balie zijn kleine afbeeldingen te koop, zodat je ook thuis de bijzondere effecten kunt bekijken.