Natuurhistorisch & Volkenkundig

 
NVM Oudenbosch

Amethist

ObjvdM amethist 2 kopie

De amethist is waarschijnlijk de meest bekende edelsteen. Een doorzichtig puntig kristal met een blauwachtige glans. In kleur variërend van zacht lavendel tot donkerpaars. Deze kleur ontstaat door het in meer of mindere mate aanwezig zijn van ijzer, titaan en mangaan.

De naam amethist komt van het griekse woord amethustos. Een samenstelling van 'a' ('zonder') en 'metuein' ('dronken zijn'). De oude Grieken en Romeinen dronken wijn uit amethisten bokalen of hielden een amethist in hun mond tijdens het drinken. Ze meenden dat ze dan niet dronken konden worden.

In de 18e en 19e eeuw was paars/violet de kleur van rouw en boete. In die tijd werden veel rozenkransen van amethist gemaakt. Tijdens de Jugenstil en de Art Nouveau (begin 20e eeuw) was amethist geliefd voor het maken van sieraden. De beroemde Russische goudsmid Peter Carl Fabergé (1846-1920) gebruikte in zijn beroemde sieraden en met juwelen bezette eieren veelvuldig amethist.

Ook is de amethist één van de twaalf stenen van het borstschild van de joodse hogepriester. Verder is deze edelsteen het symbool van de altaarwijn en wordt hij door de bisschoppen in hun zegelring gedragen. Dit om de drager te helpen afzien van aardse geneugten en de geest te verheffen.

Zo heeft de amethist nog meer verschillende spirituele en intuïtieve eigenschappen.

Kom eens kijken in het museum om hierover uw mening te vormen. De amethist staat de hele maand november centraal. Kom kijken in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum en ontdek nog véél meer.