Natuurhistorisch & Volkenkundig

NVM Oudenbosch

flyer 3Het NVMO verzorgt een keur aan zomerse cursussen rond de thema’s van het museum. Deze leerzame en leuke lezingen en activiteiten laten u kennismaken met natuur, geologie, archeologie en andere culturen.

De cursussen worden gegeven door ervaren, deskundige en bevlogen docenten met een eigen atelier, praktijk of bedrijf. Lezinghouders zijn gedreven onderzoekers die vele jaren onderzoek deden naar de onderwerpen van hun keuze. Soms zelfs zijn zij verzamelaar geworden en gespecialiseerd in objecten, tentoongesteld in het NVMO. Dit materiaal wordt in de zomerse cursussen gebruikt voor verduidelijking en inspiratie.

Inschrijven

Voor informatie of aanmelden: Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch, Markt 30a, 4731 HP Oudenbosch of via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  
Lezing: De zee neemt, de zee geeft – opkomst en ondergang van Nieuwenbosch

Zaterdag 23 juli, 14.00 – 16.00 uur. Deelname € 10,00. Door: Joep Hoekx.

393px Ordre cistercienIn 1275 verwierven de cisterciënzer monniken van Sint-Bernards-aan-de-Schelde een domein rondom de Halderberg. Aan de rand van het veen bouwden zij hun uithof ‘Bovendonk’. In de eeuwen die volgden, zagen zij het landschap rondom hun uithof onherkenbaar veranderen. In de verlaten venen brak een ongekende ontginningskoorts los. Uit het niets verrezen de havenplaatsen Oudenbosch en Nieuwenbosch. Het tragische lot van Nieuwenbosch staat centraal tijdens een lezing in het Natuurhistorisch en Volkenkundig museum te Oudenbosch. Aan de hand van oude kaarten en luchtfoto’s zal Joep Hoeks laten zien hoe het landschap ten noorden van de Halderberg onherkenbaar veranderde, en hoe de cisterciënzer monniken van Sint-Bernards-aan-de-Schelde eeuwenlang bij dit proces betrokken bleven. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Workshop: Dieren en Natuur tekenen

Maandag 25 juli, 13.30 – 16.30 uur. Deelname t/m 20 jaar € 20,00, vanaf 21 jaar € 25,00 (incl. btw). Door: Stef de Ridder

tekenen kl

De workshop wordt gegeven door wetenschappelijk illustrator Stef den Ridder. Tijdens de workshop ga je zelf een echt opgezet dier natekenen, onder deskundige leiding van Stef.

Een unieke kans om een dier uitgebreid te bestuderen en te tekenen zonder dat het wegloopt. Lijkt jou dit leuk?

Schrijf je dan snel in bij Stef: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 

Workshop: Stenen kijken, met wandeling en traktatie

Dinsdag 26 juli, 09.30 – 12.30 uur. Deelname € 10,00.

Door: Maria Piggen.

sticker wandeling met logo

Na ontvangst met koffie en thee in de Gehoorzaal krijgt u een inleiding in de Geologiezaal van het museum. U leert stenen herkennen aan kleur en vorm door o.a. naar de textuur en de minerale inhoud te kijken. Daarna volgt een geologische wandeling door het centrum van Oudenbosch met een gids.

Halverwege is er tijd voor een lekker ijsje. Afsluiting van de cursus is weer in het museum, waar nog tijd is om vragen te stellen. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Kindermiddag: Rondleiding met gids in het museum

Woensdag 27 juli, 14.00 tot 16.00 uur. Deelname € 3,00.

Door: Lieselotte Bolder

kinderen

Aai een krokodil, bespeel een Afrikaans instrument, kijk door een microscoop naar mineralen en sorteer archeologische vondsten!

Kom het museum bekijken en laat je verrassen door alle bijzondere dieren en dingen die daar te zien zijn. Tijdens een rondleiding mag je al je vragen stellen! Geschikt voor alle leeftijden. Je krijgt zelfs een blik achter de schermen in het depot van het museum.

Inclusief limonade en iets lekkers. Aanmelden niet noodzakelijk. 

Lezing: De Schelde en de Fossielen

Vrijdag 29 juli, 20.00 tot 22.00 uur. Deelname € 10,00.

Door: Ruud van Lie

Schelde.png

De totale lengte van de Schelde is 350 km. De rivier wordt druk bevaren en is gereguleerd middels 250 dammen en sluizen en het bekken beslaat 26 000 km2. In het verleden en tegenwoordig ook nog steeds worden een aantal geologische lagen aangesneden. Daardoor worden fossielen uit de aangesneden lagen in en langs de Schelde, maar ook in het bekken gevonden. Er wordt momenteel gewerkt aan de oprichting van een door Unesco erkend Geopark Schelde Delta. Dit Geopark beslaat  Oost-Vlaanderen, West-Brabant en Zeeland. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Lezing: De Snuiters

Zaterdag 27 augustus, 14.00 tot 16.00 uur. Deelname € 10,00.

Door: Jellle Reumer (professor vertebratenpaleontologie bij de faculteit Geowetenschappen, Utrecht en schrijver van populaire wetenschappelijke non-fictie)

De snuiters

Iedereen heeft wel eens van de Galápagos Eilanden gehoord, die dankzij Charles Darwin beroemd zijn geworden en waar bijzondere dieren leven zoals zeeleguanen, reuzenschildpadden en Darwinvinken. Maar bijna niemand kent de Heieiei Eilanden. Daar leefden de Rhinogradentia, ofwel de snuiters. Snuiters waren zoogdieren die bijzondere aanpassingen hadden. Hun neus of hun meerdere neuzen (ze hadden er één of vier of zes) was het belangrijkste orgaan. Sommige snuiters liepen op hun neus, andere gebruikten de neus om voedsel mee te vangen of om muziek mee te maken. Helaas is de hele eilandengroep met alles wat erop leefde in de golven van de oceaan verdwenen en resteert ons slechts een uitgebreide beschrijving van de bijzondere diertjes. In deze lezing leert u ze kennen! Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Workshop: Schatjes zoeken

Dinsdag 30 augustus, 09.30 – 12.30 uur. Deelname € 10,00. Voor kinderen, maar ook geschikt voor ouders en andere volwassenen.

Door: Maria Piggen.

geologie ammoniet

De ochtend begint met een inleiding in het museum: hoe ontstaan fossielen en waar kan ik ze vinden? Daarna gaan we naar buiten om aanwezige, zichtbare fossielen in gesteenten  te zoeken in de omgeving van het museum, rondom het religieus erfgoed van Oudenbosch. Laat je verrassen en verwonderen over wat er te zien is in je bekende omgeving en kijk nooit meer hetzelfde naar trottoirs en bouwstenen van gebouwen! Afsluiting in het museum. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Lezing: Het Kasteel van Wouw

Woensdag 31 augustus, 20.00 tot 22.00 uur. Deelname € 10,00.

Door: Marco Vermunt (gemeentearcheoloog van Bergen op Zoom)

Kasteel van Wouw in 1583 in beleg gravure uit 1610

Marco Vermunt neemt ons mee op een reis door de tijd. Het Kasteel van Wouw behoorde met het Markiezenhof behoorde tot de bezittingen van de Markiezen van Bergen op Zoom. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot in de 11e eeuw. Resten van het kasteel zijn tot in het begin van de 20e eeuw zichtbaar gebleven. Het kasteel heeft in zijn langdurig bestaan veel historisch bekende figuren binnen zijn muren gehad, als gast of als bewoner. Na de teloorgang is het kasteelterrein in gebruik geweest als paardenweide en waren de resten van bebouwing aan het zicht onttrokken. Sinds 2015 wordt onderzoek gedaan door leden van de Stichting Kasteel van Wouw. Met veel geduld en veel enthousiasme is het kasteelterrein in kaart gebracht. De omvang van het kasteelcomplex blijkt veel groter te zijn dan eerder werd aangenomen. Mogelijk is het zelfs een van de grootste kastelen van ons land geweest. Het terrein is inmiddels een archeologisch monument. Door middel van veldonderzoek en bestudering van archiefmateriaal is veel bekend geworden over de bewoningsgeschiedenis van dit kasteel, maar toch is het bij de meeste inwoners van westelijk Noord-Brabant vrij onbekend. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Rondleiding: Expositie 50 Nigeriaanse Stammen

Donderdag 1 september, 14.00 tot 16.00 uur. Deelname € 5,00 (incl. museumbezoek).

Door: Peter de Jeu

NOK beeld 16 9

De expositie ‘50 Nigeriaanse Stammen’ in het NVMO is samengesteld in samenwerking met de in Oudenbosch wonende bruikleengever, Peter de Jeu. Peter heeft zijn werkzame leven grotendeels in Nigeria doorgebracht en heeft daar zijn passie voor de tribale kunst ontwikkeld. Hij heeft kunst verzameld tijdens vele bezoeken aan een groot aantal Nigeriaanse stammen.

Peter vertelt met passie over de beelden, hun achtergronden en kan antwoord geven op al uw vragen over deze tribale kunst uit Nigeria. Aanmelden niet noodzakelijk.

 

Demonstratie: Dieren prerareren

Vrijdag 2 september, 13.30 tot 16.30 uur. Deelname € 5,00 (incl. museumbezoek).

Door: Eva Langstraat (junior-honorair conservator en vogels preparateur, Het Natuurhistorisch Museum, Rotterdam)

opzetten

Het NVMO bezit honderden opgezette dieren. Sommige dateren al uit de negentiende eeuw. Musea gebruiken taxidermie als een methode om soorten vast te leggen, inclusief uitgestorven en bedreigde soorten.

Tijdens de demonstratie kunnen bezoekers zien hoe dieren worden geprepareerd (in de volksmond ‘opgezet’) worden. Deze demonstratie is ook geschikt voor (nieuwsgierige) kinderen, Eva kan al jullie vragen over opzetten beantwoorden. 

Aanmelden niet noodzakelijk.

 

Schelpen informatie en determinatie dag i.s.m. Spirula/NMV

Zaterdag 3 september, 13.30 tot 16.30 uur. Deelname € 5,00 (incl. museumbezoek).

spirula

Heeft u tijdens uw vakantie mooie schelpen op het strand gevonden? Of interessante land-, zoetwaterslakken of fossiele mollusken? Zou u nu wel meer willen weten over uw buit? Dan heeft u op deze middag de mogelijkheid om de herkomst van uw vondsten te achterhalen, in het NVMO.

In samenwerking met de Nederlandse Malacologische Vereniging organiseren het NVMO een schelpen en slakken informatie en determinatie dag. Onder de collecties van het museum behoren ook schelpen en slakken, maar het NMV verzorgt ook een kleine aparte expositie over dit onderwerp. Aanmelden niet noodzakelijk.