Aanrader:
Steen-rijk Oudenbosch, een geologische wandeling.
De geologische wandeling door het centrum van Oudenbosch voert de wandelaar langs panden en bestrating met natuursteen en fossielen. De beschrijving brengt "Steen-rijk Oudenbosch" in beeld en toont de in het museum geëxposeerde gesteenten/fossielen in hun gebruikscontext. De wandeling duurt ongeveer 1 uur. Een mapje met de route beschrijving is beschikbaar bij de balie van het museum. De wandeling is in combinatie met museumbezoek gratis. Bij wandelen zónder bezoek is de prijs 2€ per volwassene. De borg voor het mapje is 5€
Bekijk hier een Filmpje geologische wandeling Oudenbosch
Het object van de maand.
Vind hier een mozaïek van de objecten van de maand.
Het object van de maand november 2024 Snordrager
Onder de noemer 'Movember' wordt de laatste jaren in de maand november aandacht gevraagd bijvoorbeeld prostaatkanker,maar meer ook voor de gezondheid van de man in het algemeen. Het woord is een samentrekking van het Engelse 'moustache' en 'november'. In het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum hebben we een opvallende snordrager. Een houtgesneden beeld met zwarte snor.
Het beeld is afkomstig uit de collectie van de 'Witte Paters'. Het is vrij minimaal bewerkt. Het hout van de buste is blank van kleur gebleven. Het gezicht is bolvormig en stelt een Europeaan voor. Om de nek is een koord bevestigd. De wenkbrauwen en snor springen meteen in het oog vanwege de zwarte kleur.
Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum van Oudenbosch exposeert collecties op het gebied van natuur, volkenkunde, geologie en archeologie. verzamelingen gaan terug tot halverwege de negentiende eeuw.
Het museum is gelegen aan de Markt 30a (in de poort) en is open op woensdag, zaterdag en zondagmiddag van 13.30 - 16.30 u.
Voor informatie over groepsbezoeken (15 personen of meer) en schoolklassen: stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Onlangs mochten wij een groep blinden en slechtzienden en hun begeleiders (inclusief begeleidingshond) van stichting Kubes ontvangen. Na een welkomstwoord en uitleg over hoe het museumbezoek verder zou verlopen gingen de bezoekers in groepen naar de diverse gastheren en gastvrouwen op de afdelingen archeologie, geologie, volkenkunde en natuur.
Op iedere afdeling was een speciale tafel ingericht waar de bezoekers hartelijk ontvangen werden en waar diverse museumstukken waren uitgestald. Na de deskundige uitleg van de museummedewerkers konden de bezoekers het museumstuk zelf vasthouden, betasten en werden er diverse vragen beantwoord. Kleuren en contouren werden beschreven waardoor sommige mensen zich een beter beeld konden vormen over het onderwerp wat zij in handen hadden.
Uiteraard bent u van harte welkom. Wilt u zeker weten dat u meteen naar binnen kunt? Boek dan vooraf uw ticket. U kunt het museum ook spontaan bezoeken, tickets zijn ter plaatse verkrijgbaar. Wij zien u graag!
In samenwerking met Museum TV werd eind 2018 een mooie promotiefilm gemaakt over het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum. Museum TV is een videoplatform dat kunst, cultuur en design bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht wil brengen.
Mini-docu over het museum:
De bezoekers die het NVMO kunnen bezoeken, vallen met hun neus in de boter. Met gerestaureerde vitrines, een themakleur bij Volkenkunde en een geheel nieuwe tentoonstelling krijgen ze een warm welkom.