Natuurhistorisch & Volkenkundig

NVM Oudenbosch

blinden kader

Onlangs mochten wij een groep blinden en slechtzienden en hun begeleiders (inclusief begeleidingshond) van stichting Kubes ontvangen. Na een welkomstwoord en uitleg over hoe het museumbezoek verder zou verlopen gingen de bezoekers in groepen naar de diverse gastheren en gastvrouwen op de afdelingen archeologie, geologie, volkenkunde en natuur.

Op iedere afdeling was een speciale tafel ingericht waar de bezoekers hartelijk ontvangen werden en waar diverse museumstukken waren uitgestald. Na de deskundige uitleg van de museummedewerkers konden de bezoekers het museumstuk zelf vasthouden, betasten en werden er diverse vragen beantwoord. Kleuren en contouren werden beschreven waardoor sommige mensen zich een beter beeld konden vormen over het onderwerp wat zij in handen hadden.

Na afloop hebben we zeer enthousiaste reacties mogen ontvangen van de bezoekers. Ook onze medewerkers waren zeer verrast wat hun verhaal en de beleving van het aanraken van de voorwerpen bij de bezoekers teweegbracht. Voor ons als museum is het zeker voor herhaling vatbaar om op deze manier iedereen op zijn/haar manier onze collectie te laten beleven. Wilt u als stichting of individueel het museum ook op deze manier beleven, vraagt u dan meer informatie aan over de mogelijkheden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Enkele reacties:

Van Truus en Geertje:

Geertje en ik hebben erg genoten van deze excursie. Het museum was goed 
toegankelijk en de rondleiders hebben het duidelijk en rustig verteld 
en gaven duidelijke uitleg. De groepsgrootte van ca. 6 personen is heel 
fijn zodat iedereen ruim de gelegenheid heeft om te voelen en vragen te 
stellen. Het is echt een aanrader.

Van John en Marja:

In de middag werden we rondgeleid door het natuurhistorisch- en volkenkundig museum. Dit is gevestigd in het voormalige schoolgebouw van het jongensinternaat Saint Louis van de Congregatie der Broeders van Oudenbosch. We werden beziggehouden door een groep enthousiaste vrijwilligers. 

We werden verdeeld over 4 groepen van 6 en maakte een rondje waarbij 4 onderwerpen aan de orde kwamen namelijk archeologie, geologie, volkenkunde en natuur. 

Bij elk onderwerp konden we voorwerpen betasten en kregen we uitleg over wat er te voelen was. Een gedeelte van de voorwerpen zijn door de broeders in de 19de eeuw uit Afrika en IndonesiĆ« meegebracht.

Zo maakten we kennis met stollingsgesteenten, sedimenten, fossielen  enz ten aanzien van geologie. Bij archeologie vondsten van door mensenhanden vervaardigde werktuigen en gebruiksartikelen. Bij volkenkunde kregen we vooral statussymbolen te zien zoals hoeden een staf enz. Tenslotte bij de natuur veel opgezette vogels met uitleg over hun bouw, hun schutkleuren.   

We vonden het een goede insteek. Kleine groepjes zodat iedereen volop aandacht kreeg, je de tijd had om voorwerpen te betasten, je vragen te stellen enz. De vertellers kwamen zeer enthousiast over.