Natuurhistorisch & Volkenkundig

NVM Oudenbosch

Het NVMO steunt geheel op de inzet van vrijwilligers, sponsors en donateurs. Dankzij de inzet van deze mensen hoort het museum bij de top van Nederlandse musea en vervult het museum een educatieve en regionale rol.

Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van voortbestaan, zijn we altijd op zoek naar mensen die willen bijdragen aan het behoud van het NVMO. Dit kan door vrijwilliger te worden, maar ook door ons financieel te steunen. U kunt al een vriend van het museum worden met een minimale bijdrage van € 20,00 per jaar. Een gift aan ons museum is, binnen de regels van de inkomstenbelasting, fiscaal aftrekbaar. Ons museum is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Voordelen van sponsoren:

  • het gehele jaar toegang voor twee personen
  • toezending van het blad 'Museum op Zicht'
  • gratis toegang tot lezingen
  • het NVMO is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

Belangstelling? Zend een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt natuurlijk ook direct iets overmaken: NL33 RABO 0140 7148 39. Bij aanmelding kunt u gratis het boek 'Afrika - mysterieuze beelden en maskers' t.w.v. € 15,- én uw vrienden toegangskaart ophalen bij de balie.

Het NVMO : een uniek museum
Binnen Oudenbosch vormt het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum van Oudenbosch – met het Zouavenmuseum en het Arboretum – een drieluik met eenzelfde oorsprong. Haar ligging in het centrum versterkt deze positie.

De historische ontwikkeling van de collecties en de goede conservering van de objecten zijn de reden dat het NVMO beschikt over diverse unieke en onvervangbare voorwerpen. Deze bieden zicht op onder meer historische en culturele aspecten.

Door haar educatieve achtergrond is het NVMO in staat zich te richten op jongeren en op het onderwijs in het algemeen. Het NVMO is het enige in zijn soort in Zuidwest-Nederland.

De collectie Volkenkunde kent een aantal unieke en onvervangbare voorwerpen, waarvan de meeste ruim honderd jaar oud zijn en die komen uit culturen, waarvan sommige niet meer als zodanig bestaan.

De natuurhistorische collectie wordt als zodanig steeds waardevoller naarmate het (vergunningen)beleid omtrent dode dieren strikter wordt en het steeds moeilijker wordt om uitval te vervangen, zeker waar het beschermde soorten betreft.

Bij Geologie neemt het belang van sommige fossielen alleen maar toe omdat het gebied waaruit sommige voorwerpen afkomstig zijn inmiddels tot natuurreservaat is verklaard, waardoor er geen nieuw materiaal meer te verwachten valt. Verder richt de afdeling zich voor een deel op de brabantse bodem. Dit geldt ook voor de Archeologische collectie, waarvan de oorsprong ligt in de jaren vijftig van de 20e eeuw en die veel regionale artefacten bevat. Door actief wervingsbeleid van broeder Christofoor is ook divers uniek materiaal binnengehaald die teruggaat tot de Romeinse tijd.