Natuurhistorisch & Volkenkundig

Herontdekt kunstwerk toont landing Willem I in 1813

Op 30 november was het 205 jaar geleden dat prins Willem van Oranje Nassau landde op de kust bij Scheveningen. Kort daarna werd hij ingehuldigd als de eerste koning van Nederland. Heel toevallig  dook diezelfde maand een zeldzaam kunstwerk op in het NVMO.

 

Technisch medewerker Bert Wijkhuizen zocht eigenlijk naar een plank die hij kon gebruiken. In de schuine ruimte tussen het dak en het depot trof hij een groot object aan, op het eerste gezicht een schilderij achter glas in een dikke zware lijst, onder een dikke laag stof.
Het bleek te gaan om een uitgewerkt driedimensionale verbeelding van de landing op 30 november 1813 door Koning Willem op de nederlandse kust.

Het werk meet 100 bij 70 cm. en heeft een dikte van 7 cm.. De afbeelding toont een achttal scheveningse boten (met de vlag in top) en de sloep waarmee de koning arriveerde vanuit Engeland. Onder de afbeelding staat de tekst ‘De aankomst van zyne Majesteit WILLEM den I. Koning der Nederlanden, prins van Oranje Nassau, groothertog van Luxemburg, Scheveningen den 30 November 1813.
Leuk detail is dat er feitelijk staat ‘den eersten Koning der Nederlanden’. De gedetailleerde voorstelling is gesneden uit diverse lagen kurk.

Het werk, dat dateert uit het schoolmuseum van de Broeders van Saint Louis, is mogelijk vervaardigd tussen 1863 en 1913. De afbeelding is geënt op het schilderij van Cornelis van Cuijlenburg (1758-1827). Links is de kerktoren van Scheveningen te zien.
Waarschijnlijk kwam het tijdens de verbouwing van de zolderverdieping in 2001, toen ook een depotruimte werd opgericht, tussen de wand daarvan en het dak terecht. Het stond nooit als vermist te boek, sterker: niemand wist nog van het bestaan af.

Het werk is tijdelijk tentoongesteld in de Gehoorzaal van het museum.

IMG 8710

geregistreerd museum

ohoe

facebook   twitter

Volwassenen 4,50 euro
Kinderen (tot 12 jaar) 2,50 euro
Deelname doemiddag  3,50 euro (incl. materiaal)

 

Voor kinderen is een speurtocht beschikbaar.

Groepen van 15 of meer betalende personen 20% korting. Donateurs en CJP gratis.

museum logo