Natuurhistorisch & Volkenkundig

 
NVM Oudenbosch

De bezoekers die het NVMO kunnen bezoeken, vallen met hun neus in de boter. Met gerestaureerde vitrines, een themakleur bij Volkenkunde en een geheel nieuwe tentoonstelling krijgen ze een warm welkom.

De meer dan twee maanden tijd dat het museum in het voorjaar noodgedwongen was gesloten, zijn goed besteed. Bestuur en medewerkers wisten het nuttige te verenigen met het onaangename. De expositie over Nederlands-Indiƫ is ingepakt, waarna de vitrines konden worden bijgewerkt. Daarna is een mooie en veelzijdige tentoonstelling samengesteld over de Witte Paters en hun relatie tot Oudenbosch. Want zij zijn het die de grondslag legden voor de huidige Afrika-collectie.

Behalve de historie wordt aandacht besteed aan de voorwerpen die ze meebrachten en die een beeld geven van diverse culturen en gebruiken. Daarnaast wordt slavernij belicht en een verbinding gelegd naar de actualiteit. Het waren immers de Witte Paters die zich inzetten tegen slavenhandel in Afrika door Arabieren. Het was zelfs door toedoen van hun oprichter, kardinaal Charles Lavigerie, dat het probleem internationaal op de agenda werd gezet. 

Voetbal in Qatar
Wie denkt dat slavernij iets uit het verleden is, vergist zich. Jihadbewegingen gebruiken nog steeds slaven, mensensmokkel en vrouwenhandel is een groot probleem en zelfs het voetbalkampioenschap in 2022 schijnt niet zonder slavenarbeid te kunnen.

Coronamaatregelen tijdens bezoek
Het museum is goed en veilig te bezoeken dankzij uitgezette looproutes. De zalen bieden voldoende ruimte voor de nodige onderlinge afstand. Elke woensdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 is het NVMO aan de Markt 30a geopend (vanaf april t/m sept. ook op zaterdagmiddag). Bij de balie hangen aandachtspunten voor een veilig en hygiƫnisch bezoek.
U doet er goed aan een berichtje van uw komst te zenden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van gewenste dag, tijd en aantal personen. U kunt ook ter plaatse 'reserveren'; houd er dan rekening mee dat u mogelijk even moet wachten.

 Doha P4020009