Natuurhistorisch & Volkenkundig

NVM Oudenbosch

Onlangs kwam schrijver en dierenverzorger Job van Tol met een gericht doel naar het museum te Oudenbosch. Dit om oog in oog staan met dé wisent Schaljapin. En wel om een bijzondere reden. Schaljapin is één van de dieren uit de beeldbepalende geschiedenis van Artis, die voorkomt in zijn nieuwe boek.

b8112b8a 2fc3 4694 968e 799d21c4a73a

 

Job van Tol werkt sinds 2008 als dierverzorger in Artis. Door het idee dat sinds de oprichting in 1838 vele mensen en dieren vóór hem Artis bevolkten, dook Van Tol de archieven in, op zoek naar hun verhalen. Deze verhalen, afgewisseld met zijn reflecties over het leven als dierverzorger van nu, heeft hij gebundeld in een boek “De Oppasser” welke op 23 september zal verschijnen bij Uitgeverij De Geus.

In het boek is een hoofdstuk gewijd aan de wisent. De wisent is een zeldzaam dier dat in 1926 in het wild was uitgestorven. Schaljapin, de inmiddels 101 jarige wisent in het NVMO is een van de iconische dieren waarvan de geschiedenis in de archieven van Artis beschreven staat. Vanaf zijn binnenkomst op 4-9-1921 in Artis laat zijn stamboekkaart zien hoe het fokprogramma de wisent voor uitsterven behoedde. Schaljapin heeft met zijn goed gedocumenteerde geschiedenis een prominent plaatsje in het boek “De Oppasser”. De wisent is met recht een dier dat niet vergeten mag worden. Wisent Schaljapin stond aan de basis van vele nakomelingen die de soort uiteindelijk voor uitsterven hebben behoed.

Schaljapin, die vanuit Artis via Naturalis naar Oudenbosch verhuisde is te bewonderen in de recent opgeknapte gehoorzaal in het museum.