Natuurhistorisch & Volkenkundig

NVM Oudenbosch

Schelpen kader 1

Aan onze eigen Noordzeekust spoelen allerlei natuurschatten aan. Kleine skeletten van zeeëgels, waaronder veelvuldig het zeebontje, zeeslakken, tweekleppige schelpen en allerlei fossielen. Bij het NVMO hebben we diorama’s met verscheidene strandvondsten, deels uit de Noordzee.
De Noordzee ontstond na de laatste ijstijd. Daarvoor liepen er allerlei zoogdieren rond, zodoende kunnen we met veel geluk een mammoetkies op het strand vinden. Uit de huidige tijd spoelt er ook van alles aan. Opvallend in het diorama is een groot schild van een krab. Daarnaast zien we ook enkele scharen van krabben. De noorzeekrab leeft graag op rotsachtige zeebodems.

Zeesterren vormen met 1900 soorten een van de grootste groepen van stekelhuidigen. 2 verschillende soorten zijn aangebracht in het diorama. Duidelijk zichtbaar zijn de 5 armen. Aan de Nederlandse kust spoelen weinig zeesterren aan. Uit de groep van stekelhuidigen vinden we in ons land vooral zeeëgels.

Een geep kijkt je recht in de ogen aan. Deze roofvis heeft opvallende lange kaken. Van roggen spoelen regelmatig kleine fossieltjes aan. Deze beestjes komen hier dus al lang voor. Het roggenei laat zien dat deze soort nu nog steeds in de Noordzee rondzwemt. Het ei is anders dan bij vogels. Een roggenei is een lederachtig zakje met 4 uitsteeksels.

In het diorama hedendaagse schelpen. Herkenbaar zijn de mossels en oesters. Ook kokkels kent iedereen. Alledrie zeevruchten die we in onze keuken tegenkomen. Daarnaast verschillende slakken, of met een mooier woord, gastropoden. Veel schelpen op onze stranden zijn overigens ouder dan we denken. Het merendeel is fossiel.

Heeft u tijdens uw vakantie mooie schelpen op het strand gevonden?
In de laatste week van Augustus sluiten we de zomerschool voor dit jaar af. Uw eigen vondsten, of het nu strandvondsten zijn of interessante land-, zoetwaterslakken of fossiele mollusken, kunt u op 3 september in het NVMO laten determineren. In samenwerking met de Nederlandse Malacologische Vereniging organiseren we een schelpen en slakken informatie- en determinatiedag. Onder de collecties van het museum behoren ook schelpen en slakken, maar het NMV verzorgt ook een kleine aparte expositie over dit onderwerp.

Naast deze determinatiemiddag is er ook een lezing van prof. dr. Jelle Reumer over de Snuiters en een lezing door Marco Vermunt over het kasteel van Wouw. Verder een workshop schatjes zoeken rondom het religieus erfgoed van Oudenbosch, een rondleiding door de expositie 50 Nigeriaanse stammen, en een demonstratie dieren preparen. Het programma van de zomerschool is terug te vinden op de website van het NVMO.