Natuurhistorisch & Volkenkundig

NVM Oudenbosch
meekrap kaderOp 11 mei van 19:00 -22.00 uur wordt er een lezing gegeven in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch over Meekrap. Het object van deze maand is een bruikleen van Atelier Valkhoff. Kunstenaarsechtpaar Riena en Martin Valkhoff uit De Heen schilderen met het meekrap pigment in hun verf. Enkele van deze schilderijen zullen tijdens de lezingenavond te zien zijn. Na de geschiedenis van de meekrapteelt vertelt Martin Valkhoff over het gebruik van plantaardige pigmenten en soorten verf in schilderkunst. Hij zal onder andere stilstaan bij het werk van Jan van Eyk en Johannes Vermeer, maar ook dat van de meestervervalser Han van Meegeren. Historicus Frans van Eekelen zal met zijn kennis van de regio over de meekrapindustrie uit het verleden vertellen.
 
De meekrap (Rubia tinctorum), ook wel mee of mede is een plant die behoort tot de sterbladigenfamilie. Oorspronkelijk is de plant afkomstig van het oostenlijk Middelands Zeegebied. Al in het Oude Egypte werd het gebruikt om verfstof te maken.
 
Meekrap is een rode kleurstof die wordt gemaakt uit de wortels van de meekrapplant. Vanaf de middeleeuwen werd de plant in Zeeland en West-Brabant op grote schaal geteeld. In andere delen van het land werden eveneens pogingen gedaan on de plant te verbouwen, maar helaas mislukte dit. De zanderige bodems van Zeeland bleken beter geschikt. De productie van de kleurstof zorgde voor werk en welvaart. Met de komst van synthetische kleurstoffen rond 1900 verdween de teelt van meekrap. Vanwege de vraag naar natuurlijke verfstoffen worden op kleine schaal weer proeven gedaan met het telen van meekrap. Vooral in de mode wordt de rode kleurstof met succes toegepast. Op Prinsjesdag in 2009 droeg koningin Máxima een met meekrap geverfde jurk.
 
Omdat het wortelgestel van de meekrap nogal uitgebreid is, en de wortels zo compleet mogelijk voor verwerking aangeleverd moesten worden, was het delven een zwaar karwei. Een oude Zeeuwse uitdrukking is dan ook "hij eet als een meedelver".
 
De lezing op 11 mei is gratis te bezoeken voor vrienden van het museum of voor 10 p.p. bij te wonen. Geef u op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.