Natuurhistorisch & Volkenkundig

NVM Oudenbosch

febuari 202414 februari vieren we Valentijnsdag. Van oorsprong is dit een Christelijk feest ter ere van de Romeinse Sint Valentijn. Valentijn was een priester in Rome die in 269 de marteldood stierf, relikwien van Valentijn worden tot op de dag van vandaag bewaard in Rome. In 496 riep paus Gelasius I 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. De huidige invulling van valentijnsdag is sterk beïnvloed door Amerikaanse tradities waarbij de nadruk ligt op anonieme liefdes.

Passend in het liefdesthema is een bronzen beeld, in 1995 gemaakt door Moussa Kaboré. De titel van het beeld is "Couple Amoureux" (verliefd paar). Moussa Kaboré werd in 1962 geboren in Tenlouka, Burkina Faso. In 1980 leerde hij de kunst van het gieten van beelden. Hij richtte zich al snel op de moderne kunst en exposeerde talloze malen in Frankrijk, België, Nederland, Ivoorkust en Madagaskar. Hij nam deel aan de Dakar Biënnale in 1996. Dit is een grote tentoonstelling van hedendaagse kunst die iedere twee jaar plaats vindt. Moussa heeft verschillende workshops in Europa begeleid. Moussa Kaboré verkiest avontuur boven stabiliteit en kiest voor hedendaagse creaties die hem in staat stellen zijn expressieve temperament te uitten. Het brons wordt soms gecombineerd met natuurlijke producten als hout, touw en kalebas.

Het beeld van het verliefde paar is een op zichzelf staand kunstwerk dat een met elkaar verbonden mensenpaar verbeeldt. Moussa Kaboré heeft bij het maken van dit beeld gekozen voor stilering. De nadruk ligt op de globale vorm van beide figuren die is vertaald in karakteristieke grondvormen. Natuurlijke toevalligheden zijn niet van belang en worden dan ook weggelaten. De voorstelling van een verliefd paar is in zijn uiterlijke vorm heel herkenbaar en de kunstenaar heeft met zijn plastiek, van alle kanten gezien, een sierlijk en intiem geheel weten te creëren.