Natuurhistorisch & Volkenkundig

NVM Oudenbosch

januari2025 1

In onze collectie zijn een aantal vreemde vogels. Bijvoorbeeld dit exemplaar. Klein lijf met een blauwe rug en een aparte grote snavel. Wat zou dit zijn. Op het kaartje staat vermeld dat het vogeltje afkomstig is uit Sumatra. Het behoort tot de familie met de Latijnse naam Pelargopsis. Dit is een geslacht van boomijsvogels die voorkomt in het zuiden Aziƫ. De typesoort is een ondersoort van de ooievaarsbekijsvogel Pelargopsis capensis javana. Het Griekse woord Pelargos betekend ooievaar.

De naamgeving van ijsvogels is soms ongelukkig. In het Nederlands lijkt het volgens zijn naam van de kou te houden. Echter kunnen deze dieren slecht tegen kou en komen vooral voor in tropische en gematigde streken van de wereld. In het engels heeft het de naam kingfisher meegekregen. Er zijn wel een aantal soorten ijsvogels die gespecialiseerd zijn in het vangen van vis, maar zeker niet alle soorten. Ook andere kleine diersoorten als schaaldieren, amfibieƫn en insecten staan ook op het menu.
 
In Nederland kennen we de ijsvogel als een beestje met gele buik en een blauwe kop en veren. Wereldwijd zijn er 118 soorten verdeeld over drie ondersoorten. Binnen deze soortenrijkdom zijn er grote verschillen in kleur. Soms wit, maar alle kleuren van de regenboog komen voor. De ooievaarsbekijsvogel leeft langs de rivier, meren of kusten. Ze zijn erg territoriaal, ze schrikken er niet van terug om grote roofdieren als arenden weg te jagen uit hun leefomgeving. Hun nesten bouwen ze net als de voor ons meer bekende ijsvogels in de oevers langs het water.