Natuurhistorisch & Volkenkundig

NVM Oudenbosch

Aanrader:

Steen-rijk Oudenbosch, een geologische wandeling. 

geologische wandeling kader

De geologische wandeling door het centrum van Oudenbosch voert de wandelaar langs panden en bestrating met natuursteen en fossielen. De beschrijving brengt "Steen-rijk Oudenbosch" in beeld en toont de in het museum geëxposeerde gesteenten/fossielen in hun gebruikscontext. De wandeling duurt ongeveer 1 uur. Een mapje met de route beschrijving is beschikbaar bij de balie van het museum. De wandeling is in combinatie met museumbezoek gratis. Bij wandelen zónder bezoek is de prijs 2€ per volwassene. De borg voor het mapje is 5€  

Bekijk hier een  Filmpje geologische wandeling Oudenbosch

Het object van de maand.

 Vind hier een mozaïek van de objecten van de maand.

Het object van de maand mei 2024 Hanger Filippo Romolo Neri

mei 2024 munt1mei 2024 munt2

Uit de collectie van de broeders komt een ovale hanger met een rand van filigraan.
Op de hanger staat een mannelijke buste afgebeeld met daarboven het opschrift 'S.PHILLIP.NER.C.OR.F'.

Het woord filigraan is een samentrekking van de Latijnse woorden "filum" en "granum", draad en korrel. Deze samentrekking werd in het Italiaans filigrana, wat filigrane werd in het 17e-eeuwse Frans. Filigraanwerk bereikte Friesland via Spanje en Portugal en verspreidde zich van daaruit over de rest van Nederland. Bij sieraden is het meestal van edelmetaal, gemaakt met kleine kraaltjes of gedraaide draadjes, of beide in combinatie, aan elkaar gesoldeerd of aan het oppervlak van een voorwerp van hetzelfde metaal en gerangschikt in decoratieve motieven. Het filligraanpatroon lijkt een beetje op kant.
 
Op de ene zijde is er een afbeelding van Maria met het kindeke Jezus met een staf in de hand. Hierboven staat het opschrift. ÓNS LIFE VROU T KEVEL'. De andere zijde toont een mannelijke buste met daarboven het opschrift 'S.PHILLIP.NER.C.OR.F'.

Filippo Romolo Neri leefde van 21 juli 1515 tot en met 26 mei 1595 en was een katholieke priester die meewerkte aan de Contrareformatie. Filips was de zoon van een advocaat en een vrouw van adel. Hij werd keurig opgevoed en ontving zijn eerste lessen van de broeders van San Marco. In 1533 vertrok hij naar Rome en begon met het werk onder de zieken en armen, wat hem op latere leeftijd de titel van "Apostel van Rome" opleverde. In 1551 ontving Filips alle lagere wijdingen en werd hij tot diaken en ten slotte op 23 mei tot priester gewijd. In Rome stichtte hij de kerk Chiesa Nuova, waarvan de bouw begon in 1575. De voltooiing van dit bouwwerk mocht hij helaas niet meer meemaken. De voorgevel van de kerk was klaar in 1606. Het lichaam van Filippo rust in een praalgraf in deze kerk. In 1622 werd hij heilig verklaard.